چه طور ساکولنت و کاکتوس مان را از پوسیده شدن نجات دهیم؟
به گزارش مجله پیامکی، کاکتوس یکی از سرسخت ترین گیاهانی است که می توان پرورش داد اما گاهی حتی این گیاه سرسخت هم دچار آفت و بیماری می گردد. یکی از معمول ترین این بیماری ها هم پوسیدگی است.
کاکتوس ها و ساکولنت ها آنقدر بی آزار و بی توقع هستند که گاهی آنها را فراموش می کنیم. تنها کافی است نقطه ای آفتابی در اختیارشان قرار دهید و کمترین شرایط محیطی را برای شان فراهم کنید تا آنها از آن پس به خوبی و خوشی زندگی نمایند!
اما گاهی همه چیز خوب پیش نمی رود. با اینکه از گیاه تان به خوبی مراقیبت نموده اید باز هم مشاهده می کنید که حال گیاه خوب نیست و دارد کم کم پوسیده و گندیده می گردد. اما مشکل کجاست؟
یکی از اصلی ترین دشمنان کاکتوس ها و ساکولنت ها آبیاری بیش از حد است. آبیاری زیاد یکی از دلایل اولیه پوسیدگی کاکتوس ها و ساکولنت ها در خانه است. اگر مشاهده نموده اید که گیاه تان دارد نرم می گردد، سریعا وارد عمل شوید تا فرصت نجات آن را از دست ندهید. شانس نجات حتی در کاکتوس هایی که تمام پیکرشان دچار پوسیدگی اولیه شده است هم وجود دارد، اگر از آنها به خوبی مراقبت کنید و سریع به دادشان برسید.
اگر کاکتوس تان از پایه (طوقه) آغاز به پوسیده شدن نموده است و پوسیدگی دارد به سمت بالا پیشروی می نماید:
باید کاکتوس را از محل پوسیدگی ببرید.
- مرحله اول
یک چاقو یا تیغ تیز را با آب گرم و صابون بشویید و خشک کنید تا ضد عفونی گردد. سپس با استفاده از آن قسمت بالایی بدنه کاکتوس را از حداقل 5 سانتی متر بالای قسمت پوسیده ببرید. باید برش را از جایی انجام دهید که در مقطع عرضی بریده شده هیچ گونه گندیدگی و پوسیدگی نبینید. اگر در مقطع عرضی نشانی از پوسیدگی است، دوباره آن قسمت را ببرید و دور بیاندازید. در بین هر برش چاقو را با پنبه آغشته به الکل ضد عفونی کنید.
قسمت خراب کاتوس (یعنی قسمتی از بدنه و ریشه ها) را دور بیاندازید و خاک گلدان را هم خالی کنید و دور بریزید. اگر می خواهید دوباره از همین گلدان برای کاشت کاکتوس تان بهره ببرید باید آن را به خوبی با آب و صابون بشویید. در غیر این صورت از گلدان دیگری بهره ببرید.
- مرحله دوم
قسمت سالم بریده شده را بر روی یک تکه دستمال تمیز قرار دهید و در مکانی خنک، خشک و به دور از نور خورشید بگذارید. اجازه دهید کاکتوس به مدت 24 تا 72 ساعت در هوای آزاد بماند تا محل بریدگی خشک گردد و پینه ببندد و در واقع در این محل کالوس تشکیل گردد. ممکن است خشک شدن محل زخم بیشتر از این مدت طول بکشد. به طور معمول اگر این کار را در تابستان انجام می دهید محل برش زودتر پینه می بندد. در زمستان باید زمان بیشتری برای این کار صرف کنید.
- مرحله سوم
همانطور که گفتیم باید خاک کاکتوس را عوض کنید. درست است که آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی کاکتوس تان شده اما در بیشتر موارد وجود عوامل قارچی بیماری زا هم در بروز این مشکل دخیل هستند. این عوامل بیماری زا در خاک زندگی می نمایند پس خاک گیاه باید عوض گردد. بهتر است گلدان تازهی تهیه کنید اما اگر می خواهید از گلدان قبلی بهره ببرید به روشی که در بالا گفته شد گلدان را ضدعفونی و خشک کنید. می توانید مقداری سنگ ریزه در کف گلدان بریزید تا زهکشی بهتر انجام گردد و سپس گلدان را پر از خاک کنید. خاکی تازه، با زهکشی خوب و مخصوص کاکتوس برای گیاه فراهم کنید. از خاک گلدان های معمولی برای کاشت کاکتوس استفاده نکنید چرا که این نوع خاک ها آب بیشتری در خود نگه می دارند و ممکن است خود باعث پوسیدگی مجدد کاکتوس یا ساکولنت تان شوند. اگر کاکتوس تان را درون باغچه پرورش داده اید، بد نیست آن را برای مدتی درون گلدان بکارید تا بتوانید بهتر آبیاری آن را کنترل کنید.
- مرحله چهارم
قسمت سالم بالایی کاکتوس را که بریده بودید و زخم آن پینه بسته بود را دوباره در گلدان و خاک تازه بکارید. آن را خیلی در خاک فرو نبرید. تنها باید آنقدری در خاک فرو برود که واژگون نگردد و از آن بیرون نیاید.
- مرحله پنجم
برای چند روزی به کاکتوس آب ندهید. سپس به مدت دو هفته آن را هفته ای یک بار آبیاری کنید (اگر کاکتوس در فصل رشد است در غیر این صورت فاصله آبیاری را کمی بیشتر کنید) تا ریشه های تازه بزند. سپس کاکتوس تان را مانند همواره آبیاری کنید.
اگر پوسیدگی کاکتوس از قسمت نوک (سر) کاکتوس آغاز شده و دارد به سمت پایین می رود:
- مرحله اول
قسمت بالایی کاکتوس را با چاقویی تیز که از قبل آن را ضد عفونی نموده اید تا جایی ببرید که اثری از پوسیدگی نبینید. در بین برش ها چاقو را با پنبه آغشته به الکل تمیز کنید. حداقل 3 سانتی متر از بافت سالم را هم ببرید تا مطمئن شوید هیچ پوسیدگی در گیاه تان باقی نمانده است.
- مرحله دوم
قسمت پوسیده کاکتوس را دور بریزید. نمی توانید کاری برای آن انجام دهید.
- مرحله سوم
مطمئن شوید که کاکتوس در حال رشدتان درخاکی مخصوص کاکتوس و ساکولنت رشد می نماید. اگر خاک تان مناسب نیست خاک گیاه را عوض کنید. خاک مخصوص گلدان یا باغچه رطوبت زیادی را در خود نگه می دارد و باعث گندیده شدن کاکتوس تان می گردد. اگر کاکتوس تان را در خاک باغچه کاشته اید، بهتر است خاک آن قسمت از باغچه را عوض کنید به جای آن خاکی مخصوص کاکتوس و ساکولنت بریزید.
منبع: فوت و فن / hunker.com