طرز تهیه خورشت بامیه در زودپز؛ سریع و خوشمزه
به گزارش مجله پیامکی، خورشت بامیه یکی از محبوب ترین خورش های ایرانی است که ترکیبی از بامیه تازه، گوجه فرنگی، پیاز، گوشت و ادویه های معطر دارد. با استفاده از این دستور می توانید طرز تهیه خورشت بامیه در زودپز را یاد بگیرید و این غذای لذیذ و مغذی را در زمان کوتاه برای خانواده یا مهمان ها آماده کنید. نکات کلیدی برای جلوگیری از لزج شدن بامیه، انتخاب ادویه های مناسب و روش های پخت بهینه نیز در این دستور ارائه شده تا نتیجه ای بی نقص داشته باشید.
مواد لازم برای تهیه خورشت بامیه در زودپز
- گوشت خورشتی (گوسفندی یا گوساله) 500 گرم
- بامیه 450 گرم
- پیاز 1 عدد
- سیر 4 حبه
- رب گوجه فرنگی 3 قاشق غذاخوری
- گوجه فرنگی 2 عدد
- آب لیمو 2 قاشق غذاخوری
- روغن (برای تفت) به میزان لازم
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
- پاپریکا 1 قاشق چای خوری
- لیمو عمانی یا تمرهندی (اختیاری) به میزان لازم
- آب جوش 4 لیوان
طرز تهیه خورشت بامیه در زودپز
مرحله اول: آماده سازی اولیه
بامیه ها را تمیز کنید و قسمت انتهایی دم آن ها را جدا کنید تا از لزج شدن خورشت جلوگیری گردد. اگر میزان بامیه ها بزرگ است، می توانید آن ها را نصف کنید تا بهتر بپزند و خورشت ظاهر یکدست داشته باشد. در ادامه پیاز را نگینی خرد نموده و سیرها را ریز کنید. گوشت خورشتی را به تکه های میانه برش دهید و گوجه فرنگی ها را هم خرد کنید تا برای مراحل بعدی آماده باشند.
مرحله دوم: سرخ کردن بامیه
بامیه ها را در یک تابه با میزان کمی روغن حدود چهار الی پنج دقیقه تفت دهید تا سطح آن ها کمی سرخ گردد. این کار یاری می نماید بامیه هنگام پخت در زودپز شکل خود را حفظ کند و خورشت بافت مطلوبی داشته باشد. هنگام تهیه خورشت بامیه با مرغ، خورشت بامیه با لپه یا خورشت بامیه با گوشت چرخ نموده نیز، تفت دادن بامیه مرحله ای لازم است و باعث می گردد نتیجه نهایی ظاهر بهتر و طعم متعادل تری داشته باشد.
مرحله سوم: تفت دادن پیاز، سیر و گوشت
زودپز را روی حرارت ملایم قرار دهید و کمی روغن اضافه کنید. پیاز را تفت دهید تا شفاف و طلایی گردد. سپس سیر را اضافه نموده و چند ثانیه دیگر تفت دهید تا عطر آن آزاد گردد. توجه داشته باشید که استفاده از سیر در خورشت بامیه کاملا اختیاری است و اگر طعم آن را نمی پسندید، می توانید سیر را حذف کنید.
در ادامه گوشت را اضافه نموده و حدود سه تا چهار دقیقه تفت دهید تا رنگ آن از قرمز به قهوه ای تغییر کند و زمینه مناسبی برای جذب بهتر ادویه ها فراهم گردد.
مرحله چهارم: اضافه کردن ادویه ها و رب گوجه فرنگی
نمک، فلفل سیاه و پاپریکا را به گوشت اضافه کنید و حدود 2 دقیقه تفت دهید تا عطر ادویه ها به خوبی آزاد شوند. حالا رب گوجه فرنگی را به این ترکیب اضافه نموده و حدود سه تا چهار دقیقه تفت دهید تا رنگ آن روشن و عطرش آزاد گردد. برای یکدست شدن خورشت بهتر است یک قاشق از رب را با آب جوش مخلوط نموده و آن را به زودپز اضافه کنید.
اگر از لیمو عمانی یا تمر هندی استفاده می کنید، آن ها را در این مرحله به زودپز اضافه کنید تا خورشت طعم ترش و سنتی پیدا کند. بهتر است لیمو عمانی را با چاقو کمی سوراخ کنید تا طعم و عطر آن به خوبی در خورشت آزاد گردد. برای اضافه کردن تمر هندی هم باید آن را با میزانی آب مخلوط نموده و از صافی رد کنید. این کار باعث می گردد ترشی خورشت ملایم و طعم نهایی، متعادل گردد.
مرحله چهارم: افزودن بامیه و گوجه فرنگی
گوجه فرنگی خرد شده را اضافه کنید و در ادامه بامیه را هم به آرامی در زودپز بریزید. زودپز را آهسته با دست تکان دهید تا مواد اندکی با یکدیگر مخلوط شوند و در عین حال بامیه ها له نشوند. حفظ بافت بامیه در این مرحله اهمیت زیادی دارد و باعث می گردد خورشت علاوه بر طعم لذیذ، ظاهر زیبایی هم داشته باشد.
مرحله پنجم: پخت خورشت و نهایی سازی طعم
در مرحله پنجم از طرز تهیه خورشت بامیه در زودپز، وقت پخت رسیده است. در زودپز را ببندید و سوپاپ را روی حالت قفل قرار دهید تا فشار داخلی افزایش یابد. زمان پخت این خورشت حدود 30 دقیقه است تا گوشت و بامیه به خوبی پخته و طعم ها با هم ترکیب شوند.
پس از سرانجام زمان پخت، با استفاده از سوپاپ، بخار را آزاد کنید تا فشار کاهش یابد و بامیه ها له نشوند. در این مرحله آب لیمو تازه را هم به خورشت اضافه کنید تا طعم آن لذیذتر گردد. خورشت بامیه آماده سرو است و می توانید آن را همراه با برنج سفید، سبزیجات تازه یا نان دلخواه میل کنید.
نکات تکمیلی برای تهیه خورشت بامیه با زودپز
برای تهیه خورشت بامیه ای خوش طعم با ظاهر حرفه ای، رعایت چند نکته ساده اما مهم می تواند تفاوت چشمگیری ایجاد کند. در ادامه، نکات تکمیلی ارائه شده اند تا به شما یاری نمایند خورشتی یکدست و لذیذ آماده کنید که هم از نظر عطر و طعم و هم از نظر ظاهر رضایت بخش باشد.
چگونه از لزج شدن بامیه جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از لزج شدن بامیه، حتما قسمت انتهایی دم آن را جدا کنید و بامیه ها را قبل از افزودن به زودپز، چند دقیقه در روغن تفت دهید. این کار باعث سفت شدن سطح بامیه و جلوگیری از پخش شدن لزجی آن در خورشت می گردد. بعلاوه از هم زدن بیش از حد خورشت در مراحل سرانجامی خودداری کنید تا بافت بامیه سالم بماند.
طعم دهی بهتر با ادویه ها و افزودنی ها
ترکیب ادویه هایی مانند فلفل سیاه، پاپریکا، زردچوبه و کمی دارچین می تواند طعم خورشت را عمیق تر کند. استفاده از لیمو عمانی یا تمر هندی نیز طعمی ترش و سنتی به خورشت بامیه می دهد.
انتخاب گوشت و زمان پخت آن
اگر از گوشت گوسفندی برای پخت خورشت بامیه استفاده می کنید، حدود 30 دقیقه پخت در زودپز کافی است؛ اما گوشت گوساله ممکن است چند دقیقه بیشتر زمان بخواهد.
شما می توانید خورشت بامیه را با استفاده از مرغ هم آماده کنید که در این صورت، زمان پخت زودپز به حدود 15 تا 20 دقیقه کاهش می یابد. توجه داشته باشید که برای تهیه خورشت بامیه، همواره ابتدا گوشت یا مرغ را با ادویه ها تفت دهید تا طعم نهایی خورشت بهتر گردد.
تاثیر رب گوجه فرنگی در غلظت و رنگ خورشت
تفت دادن رب گوجه فرنگی در مراحل پخت باعث حفظ رنگ طبیعی و عطر آن می گردد. اگر رب بدون تفت به زودپز اضافه گردد، ممکن است رنگ آن کدر گردد. تفت دادن رب گوجه فرنگی به غلظت بهتر خورشت و یکدست شدن مواد نیز یاری می نماید.
برترین زمان افزودن بامیه به خورشت
برترین زمان اضافه کردن بامیه زمانی است که آب، ادویه ها و گوشت در زودپز کاملا ترکیب شده اند و خورشت در آستانه پخت اصلی قرار گرفته است. در این مرحله بامیه به آرامی روی مواد قرار می گیرد تا هنگام پخت زیر فشار له نگردد و بافت خود را حفظ کند.
افزودن زودهنگام بامیه می تواند باعث له شدن یا لزج شدن خورشت گردد؛ در حالی که اضافه کردن آن در مراحل سرانجامی هم ممکن است باعث نپختن کامل بامیه گردد. بنابراین افزودن بامیه درست قبل از بستن در زودپز، برترین نتیجه از نظر طعم، رنگ و بافت را به همراه خواهد داشت.
تهیه خورشت بامیه گیاهی
برای تهیه خورشت بامیه گیاهی، کافی است گوشت را حذف نموده و از مواد جایگزین مانند قارچ ورقه ای، سیب زمینی مکعبی، لپه پخته یا ترکیب عدس و قارچ بهره ببرید تا خورشت همچنان پرملات و مقوی باشد. برای تهیه خورشت بامیه بدون گوشت، پیاز و سیر را مانند نسخه اصلی تفت دهید و پس از افزودن ادویه ها، جایگزین های گیاهی را اضافه کنید.
در این روش زمان پخت با زودپز کوتاه تر است و معمولا 15 تا 20 دقیقه کافی خواهد بود. از قلم نیاندازید که تفت دادن بامیه پیش از پخت همچنان مهم ترین مرحله برای جلوگیری از لزج شدن و حفظ ظاهر خورشت گیاهی است.
سوالات متداول درباره طرز تهیه خورشت بامیه در زودپز
در این بخش، به رایج ترین سوالات درباره تهیه خورشت بامیه در زودپز پاسخ داده شده است تا بتوانید با اطمینان کامل خورشتی خوش طعم، خوش رنگ و یکدست تهیه کنید.
1. آیا می توان خورشت بامیه را بدون زودپز تهیه کرد؟
بله، می توانید خورشت بامیه را در قابلمه هم تهیه کنید، اما زمان پخت طولانی تر (حدود 1 تا 1.5 ساعت) خواهد بود.
2. آیا می توان از بامیه منجمد برای این خورشت استفاده کرد؟
بله، بامیه منجمد هم قابل استفاده است. البته باید بامیه را قبل از افزودن به خورشت آبکشی کنید و در تابه با کمی روغن تفت دهید تا لزجی کمتری داشته باشد و بافت آن حفظ گردد.
3. آیا می توان خورشت بامیه را فریز کرد؟
خورشت بامیه قابل فریز کردن است، اما برای این کار باید بامیه را کمی کمتر از حالت کامل بپزید و پس از سرد شدن خورشت، آن را در ظرف مناسب داخل فریزر نگهداری کنید. هنگام گرم کردن مجدد هم حرارت را ملایم کنید تا بامیه ها له نگردد.
4. آیا می توان خورشت بامیه را با زعفران طعم دار کرد؟
بله، افزودن کمی زعفران دم نموده به خورشت پس از سرانجام پخت، عطر و طعم دلپذیری ایجاد می نماید و رنگ خورشت را هم مجذوب کننده تر می نماید.
منبع: کتاب کاله