12 دلیل نپختن باقالی و سفت شدن آن

به گزارش مجله پیامکی، یکی از دلیل های نپختن باقالی یا باقلا و سفت شدن آن کهنه بودن باقالی است. اما این فقط یکی از دلایل نپختن باقالی است. در این مقاله از در به آنالیز دلایل نپختن باقالی و سفت شدن آن می پردازیم و راه چاره برطرف سفتی باقالی و نرم شدن باقلا را به شما خواهیم گفت.

12 دلیل نپختن باقالی و سفت شدن آن

علت نپختن باقالی و سفت شدن آن چیست؟

باقالی معمولا به دو صورت تازه و خشک، مصرف می شود. معمولا باقالی ها در فصل بهار یا نهایتا اوایل تابستان و وقتی تازه هستند، مورد استفاده قرار می گیرند یا آنها را با پوست یا بدون پوست (برای استفاده در یا سایر غذاها) خشک می نمایند و در فصل های سرد سال، می پزند.

باقالی های تازه فصل را هم به صورت فریزری یا بسته بندی می توانید بپزید. اما در هر صورت، ممکن است باقالی هایی را که قصد پختن شان دارید، دیر بپزند. نپختن و سفت شدن باقالی، باقلا یا به قول اهالی جنوب کشور باقله، دلایل مختلفی دارد که در ادامه شرح خواهیم داد.

شما می توانید ، و را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.

جشنواره زمستانه جایزه باران

در جشنواره جایزه باران ، با خرید هر 300 هزار تومان از کل فاکتور و خرید هر 100 هزار تومان از برندهای حامی جشنواره، 1 امتیاز کسب نموده و در قرعه کشی روزانه، یک دستگاه پژو 207 شرکت داده خواهید شد. این جشنواره از 1 دی ماه به مدت 3 ماه (30 اسفندماه) برگزار خواهد شد. قرعه کشی هر روز، بر اساس خرید روز قبل، انجام می شود و لایو قرعه کشی، هر روز ساعت 17 از اینستاگرام (okcs.ir@) پخش خواهد شد.

برندهای حامی جشنواره:

دلستر، نوین زعفران، فامیلا، ساحل کنار، کلییر، لوکس، داو، پریل، پرسیل، شاوما، تاژ، هراز، شف هو، مای لیدی، رعنا، بهروز، مزمز، نستله، عقاب، نادی، دنت، رامک، باراکا، اوه.

1- تازه نبودن باقالی

هر چند باقالی را ممکن است در فصل های بهار و تابستان در بازار پیدا کنید ولی باقالی های تازه، در فصل بهار و اردیبهشت، تازه و نو هستند. اگر زمان زیادی از اردیبهشت بگذرد، باقالی ها تازگی خود را از دست می دهند و سفت می شوند. هر چه باقالی ها تازه تر باشند، زودتر و راحت تر می پزند. یکی از دلایل نپختن باقالی و سفت بودن آن کهنه بودن باقالی است.

2- مرغوب نبودن باقالی

یک علت نپختن باقالی، کیفیت پایین دانه ها و بذر باقالی است. یک باقالی مرغوب باید پوست سبز تیره و مغز سبز روشن داشته باشد. اگر پوست باقالی زرد باشد و رنگ دانه ها هم سبز متمایل به زرد باشند، سفت خواهد بود. بعلاوه باقالی هایی که در غشای آنها، دانه های کمی وجود دارد، یعنی فاصله یک دانه باقالی تا بعدی، زیاد است و دانه ها به هم نچسبیده اند، مرغوب نیستند.

3- دیرپز بودن باقالی

یک علت نپختن باقالی، بذر خود گیاه است. بعضی باقالی ها به صورت ذاتی، سفت و دیرپز هستند. این باقالی ها را با هیچ ترفندی نمی توانید زودتر از زمانی که خود باقالی به پخت احتیاج دارد، بپزید. شاید روش های مختلف پخت باقالی کمی یاری نماینده باشند ولی در کل ماجرا تغییر محسوسی ایجاد نمی شود.

4- افزودن آب سرد به باقالی

برای پختن باقالی توجه داشته باشید که بعد از پاک کردن باقالی و ریختن آنها در قابلمه، آبی که به باقالی ها اضافه می کنید، نباید خیلی سرد باشد. بهتر است از آب ولرم بهره ببرید. بعد از اینکه آب داخل قابلمه آغاز به جوشیدن کرد، شعله را کم کنید تا باقالی به آرامی بپزد و نرم شود.

اگر در مدت پخت باقالی، آب داخل قابلمه تبخیر شد ولی باقالی هنوز نپخته بود، به آن آب سرد اضافه نکنید. افزودن آب سرد به باقالی هایی که هنوز خیلی داغ هستند، باعث ایجاد شوک به آنها شده و سفت و دیرپز می شوند.

5- حرارت زیاد موقع پخت باقالی

هر چند باقالی باید در آب جوش و روی حرارت بماند تا به خوبی نرم شود اما اگر شعله گاز را زیاد کنید، یاریی به پخت زودتر باقالی نمی کند بلکه حرارت خیلی بالا، زمان پخت را افزایش می دهد. پس اجازه دهید باقالی ها روی حرارت ملایم مغز پخت شوند.

6- نبستن درب قابلمه

مادامی که باقالی ها در حال پخت هستند، باید درب قابلمه را ببندید تا بخار، داخل قابلمه بپیچد و باقالی ها با حرارت ناشی از بخار داخل ظرف، نرم شوند. اگر مدام درب قابلمه را باز و بسته کنید تا اصلا درب قابلمه را نبندید، باقالی ها دیر می پزند و طولانی شدن زمان پخت باقالی، باعث سفت شدن آنها می شود.

7- عدم رعایت زمان مناسب اضافه کردن نمک

هر چند زودپز یا دیر پز بودن باقالی، مهم ترین نقش را در زمان پخت آن دارد ولی روش صحیح پخت باقالی هم می تواند در این زمینه تاثیر زیادی داشته باشد. در زمان پختن باقالی، افزودن نمک را باید به بعد از پختن و نرم شدن باقالی ها موکول کنید. یک علت دیر پختن باقالی این است که اگر قبل از نرم شدن باقالی ها، به آنها نمک بزنید، آب داخل دانه های باقالی جذب شده و باقالی سفت می شود.

علت نپختن باقالی خشک

8- کهنه بودن باقالی خشک

در خصوص باقالی های خشک، دیرپز و سفت بودن، مشکل شایع تری است. اگر باقالی خشک دارید، باید باقالی را هر چه زودتر مصرف کنید. اگر از زمان خشک کردن باقالی، بیش از یک سال بگذرد، باقالی دیرپز می شود و به خاطر سفت شدن زیاد، به زمان طولانی تری برای پخت احتیاج دارد.

البته اگر خود باقالی ها هم در زمان خشک کردن، از نوع باقالی نامرغوب و دیرپز باشند، مشکل سفت بودن باقالی، دو چندان می شود.

9- نخیساندن باقالی

برای پختن باقالی تازه، احتیاجی به خیساندن آنها نیست؛ همین که پوست سبز روی باقالی را بگیرید و آنها را دانه کنید و بپزید، کافی است. اما در خصوص باقالی های خشک، حتما باید قبل از پختن باقالی ها، آنها را به مدت چند ساعت بخیسانید.

مدت زمان خیساندن باقالی خشک بین 3 تا 24 ساعت متغیر است و هر چه باقالی ها بیشتر در آب بمانند و خیس بخورند، زمان پخت آنها کوتاه تر می شود. حتی ممکن است بخواهید باقالی های خشک را به مدت 2 تا 3 روز بخیسانید که بلامانع است.

فقط در زمان خیس کردن باقالی، به این نکته توجه کنید که هر چند ساعت یک بار آب روی باقالی ها را با آب تازه جایگزین کنید تا کف های روی آب گرفته شود و باقالی ها ترش ننمایند.

راه کارهایی برای زود پختن باقالی تازه و خشک

مدت زمان پخت باقالی تازه، حدود 70 تا 90 دقیقه در قابلمه است ولی مدت زمان مورد احتیاج برای پخت باقالی خشک، بیشتر است و به عوامل مختلفی مثل نوع باقالی (دیرپز بودن یا نبودن)، کهنه یا نو بودن باقالی، مدت زمان خیساندن باقالی و … بستگی دارد.

اما برای اینکه باقالی در مدت زمان کمتری بپزد و زمان پخت باقالی خشک یا تازه، کمتر شود، علاوه بر رعایت نکات ، می توانید از ترفندهای زود پختن باقالی هم یاری بگیرید.

1- افزودن جوش شیرین به باقالی

اضافه کردن کمی جوش شیرین به باقالی ها، می تواند به نرم تر شدن آنها یاری زیادی کند. اما نباید در افزودن جوش شیرین، زیاده روی کنید. جوش شیرین را هم می توانید در زمان خیساندن باقالی و هم در زمان پختن باقالی ها به آبی که باقالی را در آن خیس می کنید یا می پزید، اضافه کنید. اندازه مناسب جوش شیرین برای نرم شدن باقالی، نصف قاشق چای خوری به ازای 4 لیوان فرانسوی دسته دار، آب است.

برای خرید می توانید از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی اقدام کنید.

2- استفاده از زودپز برای پختن باقالی خشک

برای پختن باقالی تازه، احتیاج چندانی به زودپز ندارید، اما در صورتی که می خواهید باقالی خشک بپزید، برای کوتاه کردن زمان پخت باقالی، از زودپز بهره ببرید. زودپز، بخارهای ایجاد شده را در خود نگه می دارد و باعث می شود دمای داخل آن، خیلی بالا برود. این روش، در نرم شدن باقالی و زودتر پختن آن، بسیار موثر است.

3- بلانچ کردن باقالی قبل از فریز کردن

یک روش برای جلوگیری از سفت شدن باقالی بعد از فریز کردن، بلانچ کردن آن قبل از فریز کردن است. این روش، معمولا در خصوص باقالی های پوست کنده و مخصوص استفاده در باقالی پلو، بسیار کاربردی است.

در این روش، یک ظرف پر از آب سرد و یخ کنار بگذارید و بعد باقالی های پوست کنده را در یک قابلمه که روی حرارت گذاشته اید و آب آن در حال جوشیدن است، بریزید. اجازه دهید باقالی ها، حدود 3 دقیقه آبپز شوند. سپس آنها را آبکش کنید.

آبکش حاوی باقالی های آبپز شده را در ظرف آب سرد و یخ فرو ببرید تا باقالی ها حالت خود را حفظ نمایند. 2 دقیقه بعد، باقالی ها را بیرون بیاورید. این کار باعث می شود هم رنگ سبز باقالی ها حفظ شود و هم باقالی ها در زمان پخت، در باقالی پلو، له نشوند.

سوالات متداول درباره علت سفت و نپز بودن باقالی (باقلا)

چرا باقالی در باقالی پلو سفت می شود؟

علت نپختن باقالی در باقالی پلو ممکن است مرغوب نبودن و تازه نبودن باقالی باشد. برای پخت باقالی در باقالی پلو، قبل از افزودن باقالی به باقالی پلو، باقالی ها را جداگانه در یک قابلمه آبپز کنید تا نرم شوند ولی له نشوند. اگر باقالی ها هنوز سفت هستند، آنها را به همراه برنج در حال جوشیدن، بجوشانید و آبکش کنید.

چرا باقالی خشک نمی پزد؟

علت نپختن باقالی خشک به موارد زیر برمی شود:

باقالی خشک در حالت عادی، دیرتر از باقالی تازه می پزد اما اگر طولانی بودن زمان پخت باقالی، غیر عادی بود، ممکن است موارد زیر دخیل باشند:

1- دیرپز و کهنه بودن باقالی (اگر از زمان خشک کردن تا پختن باقالی، چند سال بگذرد)

2- نخیساندن باقالی برای مدت کافی

3- رعایت نکردن اصول پخت باقالی مثل اضافه کردن آب سرد به باقالی در حال پخت یا افزودن نمک قبل از پخت کامل آن

منبع: افق کوروش
انتشار: 7 بهمن 1403 بروزرسانی: 7 بهمن 1403 گردآورنده: smslovely.ir شناسه مطلب: 2361

به "12 دلیل نپختن باقالی و سفت شدن آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "12 دلیل نپختن باقالی و سفت شدن آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید